Eric de Bruin is al sinds 2010 manager van het U18 team. Met Jong Oranje nam Eric 5x deel aan een EK en 2x aan het WK. Als spelers en coach heeft Eric meerdere malen aan WK’s en OS meegedaan.

 

Eric, twee en een halve week met een grote groep jongens op stap, waar kijk je het meeste naar uit?

Waar ik het meeste naar uitkijk is dat we kunnen beginnen met het toernooi, en om je daar te meten met de grootste landen van de wereld. Ik weet alleen natuurlijk ook dat dit (red. trainingskamp vooraf) absoluut nodig is om een aantal dagen met elkaar te trainen en de groep dichter bij elkaar te brengen. We hebben dit jaar ook weer een aantal jongens van de eilanden (spelend in Curacao, de Dominicaanse Republiek en USA) spelen. We moeten dus trainen om er een team van te maken. Alleen als we een team zijn kunnen we presteren

 

Wat is de doelstelling voor dit toernooi?

De doelstelling van de bond is om bij de eerste 8 te komen. Zelf willen we liefst bij de top 6 eindigen; er zijn namelijk twee poules van 6, en in de tweede ronde willen we dan natuurlijk in de bovenste poule (van 6) spelen.

De groep bestaat uit jongens van de academies in Nederland en een aantal die al prof zijn, hoe breng je dat bij elkaar?

Dat moet in deze dagen. Het voordeel is dat er jongens vanuit Curacao zijn die vroeger samen hebben gespeeld met de jongens vanuit Nederland zoals Koeiman en Kelkboom. Dus het zijn jongens die elkaar best wel kennen en het leuke is dat ze allemaal heel graag voor het Nederlands team willen spelen. Dat maakt het dus makkelijk om bij elkaar te brengen want ze willen heel graag.

 

Wat is je favoriete land om naar op toernooi te gaan?

Ikzelf vind het altijd het leukste om te spelen in landen waar honkbal heel populair is en waar het een nationale sport is zoals in Cuba, Azie en Noord Amerika. In USA en Canada spreekt de (sport)cultuur mij het meeste aan.

 

Je hebt al heel veel jaren ervaring en vele toernooien gedaan, hoe schat je het niveau van deze lichting in?

Ja, ik vind deze lichting heel goed. In die zin, dat er een opvallend grote groep jongens is uit 2001 die na dit jaar nog twee jaar voor Jong Oranje mogen spelen, dus dat biedt heel veel perspectief. En als ik zo de eerste dagen kijk naar de jongens uit Curacao dan zijn die een heel goede toevoeging voor het team. Met elkaar vormt dat een heel sterk collectief.

 

Heb je erg last van een jetlag?

Nee, dat is mentaal…. haha, nee valt mee, maar je moet zorgen dat je snel een aanpassing maakt aan het nieuwe ritme en niet toegeven als je even moe voelt of wilt gaan slapen.

 

Wat is het gekste honkbal moment want je tijdens een wedstrijd op het WK hebt meegemaakt?

Op een toernooi in Cuba had de wereldbond net nieuwe regels betreffende de te gebruiken houten knuppels ingevoerd. Wij hadden dat dus maar goed bestudeerd, en de eerste wedstrijd speelden we gelijk tegen Cuba. Toen de wedstrijd begon, in een vol stadion, kwamen zij met allemaal knuppels waar je niet mee mocht slaan, dus wij tekenden daar protest tegen aan. We hadden dus de rest van de dag het hele stadion tegen ons, joelen en alles. En de wereldbond die was in ieder geval erg onder de indruk want die zeiden: ‘ Nee, de regels die jullie hebben kloppen niet.’ En later het toernooi speelden we tegen Mexico en was het weer het zelfde. De bond heeft later ook nooit meer toegegeven dat ze fout zaten. We zijn toen toernooi toen wel bij de eerste 8 gekomen, maar er had misschien wel meer ingezeten…

 

Wat is het grappigste niet honkbal moment wat je op een reis met een jeugdteam hebt meegemaakt?

Die krijg je niet te horen…

 

Veel ouders zitten in spanning, soms ver weg via, en proberen via youtube en social media wat mee te krijgen, wat zou je hun nog willen meegeven?

Nou, ik ben een paar weken geleden met een U-15 team weggegaan. Dat was echt afgezien.. Daardoor moet ik wel even zeggen dat ik heel veel respect heb gekregen voor al die ouders die jongens in deze leeftijdscategorie opvoeden. De jongens die we deze weken mee hebben weten al beter wat ze willen en ook wat ze in het honkbal willen. En ook daarom ook wat makkelijker buiten het veld te managen zijn. Wat ik graag tegen de ouders wil zeggen is dat wij als staf het heel serieus nemen, niet alleen maar dat we ze op het veld goed willen laten spelen, maar we voelen ons ook verantwoordelijk wat ze daar daarbuiten doen en we willen voorkomen dat ze in situaties komen waar ouders zich zorgen over zouden kunnen maken. Dus ik kan alle ouders gerust stellen!